Vi

OM OPERA CON GRAZIA

W.A. MOZART DON GIOVANNI  EN ANNORLUNDA  UPPSÄTTNING

Don Giovanni spelades på Hotell Kristina med en bearbetning och iscensättning av Anne-Marie Brinck. Föreställningen skapades nära intentionerna i de första verken med  Don Giovanni myten  och nära Commedia del Arte´s persongalleri. Den spelades i samband med  grillbuffé på Hotell Kristinas gård/Sigtuna. Ett mycket uppskattat projekt.Opera con Grazia har sedan starten 1995 producerat ett femtontal operor, några musikaler och konserter på bl.a. Riddarhuset, Historiska muséet och på turné.

Ett  stort antal caféprogram har spelats för företag och organisationer.

Hundratals sångare, skådespelare och musiker har under åren medverkat i Opera con Grazias föreställningar som ibland har arrangerats i samarbete med caféer hotell och restauranger. Turnéer utomlands till bl.a. Ryssland och USA. I St Petersburg/Glinkahallen  har hållits  flera konserter  bl.a. med en ensemble ur vår  Don Giovanni produktion i samverkan med St Petersburgs Festivalorkester  som sedan gått på turné runt om  i Sverige.Repertoiren har  varierat mellan komedier och tragedier  där komiken   givit  näring åt tragedin och vice versa. Några operaproduktioner sticker ut där publiken berörts till tårar. Den lyckosamt- av Anne Marie Brinck- bearbetade versionen av Leoncavallos La Boheme fick - när Mimmi dog i Rodolfos armar-   publiken att knäppa i väskor och ta fram näsdukar. Snyftningar och snytningar

När det sorgsna paret sakta reste sig för att ta slutapplåderna råkade Rodolfo

stå  på Mimmis gummisnoddupphängda kjol som sakta drogs ner...

Publiken illustrerade med stora leenden de klassiska teatermaskerna

Sorg och Glädje.


 Några ekonomiska bidrag har aldrig erhållits från allmänna medel. Verksamheten har bedrivits med enbart biljettintäkter och sålda föreställningar.

På gott och ont. På gott att ingenting har kunnat hota verksamheten så länge

artister varit villiga att medverka på "delning". På ont att gagerna alltid varit

blygsamma och endast med hängivenhet som  drivkraft.

 

 

Vår kritiker och publikrosade version av G. Verdis Otello - en blandning av Shakespearetexter och scener ur Verdis opera sammanbundet av en narr. Jag sjöng där titelrollen. Att vid  premiären och den första kontakten med publiken få erfara att den blivit berörd till tårar var överraskande och kvitto på att vi gjort något meningsfullt. Samma gäller publikens ibland oförutsedda skratt som t.ex. i caféprogrammet Bella Notte. Många gånger har hänt när jag kommit till teatern  att jag inte  varit på humör, men under föreställningens gång fått  sådan värme och energi av publiken att jag lämnat teatern fullmatad med sol i sinnet och värme i hjärtat

 

 

Slutligen något om dagens svenska kulturklimat: På 70-talet kunde fria teatergrupper försörja sig på sitt arbete. Pengar fanns till kultur i studieförbund och föreningar. Lokaler för rep. gick att få. Nästan allt som producerades bevakades av kulturjournalister.Teatern var en tummelplats för kreativitet och nytänkande. Annonseringskostnader var överkomliga. Skymning har sedan dess sänkt sig över den svenska kulturen.

W. Churchhill fick under andra världskriget förslaget att förstärka den skrala krigskassan med kulturbudgeten "Vad ska vi då försvara" svarade Churchhill.

Vad säger vår kulturminister?

 

Peter Tornborg/operasångare och  konstnärlig ledare Opera con Grazia

VÅRA FÖRESTÄLLNINGAR - ETT VARIERAT UTBUD

OPERA CON GRAZIA

FRISTÅENDE SCENPRODUCENT

SEDAN 1995

Opera,Teater,Musical,Music Hall,Cabarét,

Caféprogram,Konserter,

Skräddarsydda program till företag och

organisationer.

KONTAKT

 

Adress: Rådane 410, 66291 Åmål Sweden

Email: contact@operacongrazia.com

Phone: Peter Tornborg 0735-377793